Meditacija

Meditacija je proces kontrolisanja i transformisanja uma, dozvoljavajući sjaju naše duše da zasija kroz nas. Čisti našu podsvjest, oslobađa nas starih navika koje nam ne koriste, daruje nam dobro zdravlje, osjećaj mira, sreće i zadovoljstva. Jača koncentraciju i intuiciju. Kroz meditaciju shvatamo da je Bog darodavac svega i da je sve savršeno baš takvo kakvo jeste.

meditacija

Meditirati možemo u bilo koje doba dana, ali najbolje bi bilo ujutru pre zore, dva i po sata pre izlaska Sunca. Tada ima najviše prane (životne energije) i to je najbolje vrijeme za povezivanje sa višim vibracijama. Takođe, odlično vrijeme za meditaciju je i za vrijeme zalaska Sunca ili neposredno pre spavanja. Tako ćemo se osloboditi nakupljenog stresa i dozvoliti tijelu da sakupi dodatnu energiju za naredni dan.

Što se tiče prostora u kom meditiramo to može biti svako mjesto koje nam je prijatno i gdje nećemo biti ometani. Potrebno je da bude čisto, tiho i mjesto koje nas inspiriše. Možemo ga ukrasiti svijećama, cvijećem, slikama i napraviti od njega sveti prostor u kom sakupljamo snagu i pozitivnu energiju.

Jako je važno da se osjećamo ugodno u položaju koji smo zauzeli tokom meditacije i da nam je kičma uspravna. Dozvoljeno je i da sjednemo na stolicu ukoliko nam je tako udobnije ili da ispod sebe stavimo jastuče kako bismo se oslobodili pritiska u donjem dijelu leđa. Prostirka na kojoj sjedimo potrebno je da bude od prirodnog materijala kako bismo spriječili gubitak energije tokom meditacije, ostali prizemljeni i održali odgovarajuću toplotu kičme.

Preporučljivo je da tokom meditacije pokrijemo tjeme glave – krunsku čakru, sa maramom od prirodnog materijala jer na taj način zadržavamo svu energiju unutar sebe i masiramo kosti glave. Najviše koristi od bilo koje meditacije dobićemo ukoliko je radimo svakog dana određeni vremenski period. Ukoliko se desi da jedan dan zaboravimo da uradimo meditaciju, ne ljutimo se na sebe, budimo nježni prema sebi, jer je vjerovatno iz nekog razloga tako trebalo da bude i već sledećeg dana nastavimo ponovo ispočetka. Da bismo imali najviše koristi od meditacije koju trenutno radimo i da bismo pojačali njenu snagu i moć djelovanja na nas važno je da znamo njene dobrobiti. To nam daje jasan fokus i namjeru. I takođe je jako važno da se odmah nakon meditacije opustimo nekoliko minuta kako bi se na adekvatan način integrisale sve promjene koje su se desile u tijelu i umu.

Jogička nauka kaže da je potrebno određeno vrijeme praktikovati meditaciju da bi se postigli željeni rezultati tokom same meditacije i nakon nje.

3 minuta

Utičemo na cirkulaciju, hemijski sastav krvi i elektromagnetno polje oko našeg tijela.

11 minuta

Mijenja se nervni i žljezdani sistem.

22 minuta

Dovodi se u ravnotežu rad sva tri uma (Negativni, Pozitivni i Neutralni) i oni počinju da rade zajedno.

31 minut

Utičemo na auru, um i sve ćelije u tijelu.

62 minuta

Spoljašnja (pozitivna) projekcija i podsvjest su integrisani.

2 sata i 30 minuta

Sve dobrobiti od meditacije su sačuvane u podsvjesti i Univerzalni um okružuje podsvjesni um.

Svaka meditacija može da se radi 40, 90, 120 ili 1000 dana kako bismo promijenili štetne navike koje upravljaju našim životom i može se slobodno reći da promjenom navika mijenjamo i vlastitu sudbinu.

40 dana

Uklanjamo staru naviku i zamjenjujemo je novom.

90 dana

Učvršćujemo novu naviku.

120 dana

Počinjemo da živimo novu naviku, primjenjujemo novi oblik ponašanja.

1000 dana

U potpunosti je nova navika ukorijenjena u našu podsvjest.

“Molitva je stanje fokusiranog uma gdje čovjek priča sa Bogom. Meditacija je stanje potpuno čistog i prijemčivog uma gdje Bog priča sa čovjekom.”

Jogi Bađan

Pridružite se zajednici koja obiluje praktičnim radom duboko iscjeljujuće i transformišuće kundalini joge.

Pridružite se zajednici koja obiluje praktičnim radom duboko iscjeljujuće i transformišuće kundalini joge.

Newsletter

Lično pismo podrške, inspiracije i tople komunikacije dobijate svakog četvrtka u 10h. Prijavite se na moj newsletter!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.