Moj put – put kundalini joge

Piše: Gorjana Malešević

Oduvijek sam voljela mjesec novembar. Nekako mi je tako mističan. Volim to škorpijsko doba u kojem se dešava još dublje uranjanje u sebe i jedno novo rađanje kroz veliku regeneraciju i transformaciju vlastitog bića. U novembru su rođendani nekoliko meni dragih ljudi. Takođe, se prije nekoliko godina desio jedan događaj za koji mogu reći da je bio prekretnica u mom životu. Ali, u ovom mjesecu postoji još jedan dan i datum, 28. novembar, koji je moju životnu putanju usmjerio u najboljem pravcu kretanja za mene.

Iz doba Škorpije, ušla sam u doba Strijelca. Ko bar malo poznaje astrologiju shvatiće kako je ovo sjajno. Za mene baš sve ima smisla, pratim svaki mali znak života kojim me moja duša vodi. Škorpijsko doba je doba obnove, duboke katarze, dizanja iz pepela. Sve sam to prošla. Uh, kakvih je sve čišćenja bilo, doticanja dna i mraka, pa izlazaka na svjetlost dana. I tako na desetine puta. Mogla bih knjigu napisati o tome. Strijelčevo doba je doba duhovnosti, dalekih putovanja, stranaca i stranih kultura, doba vizije, znanja i slobode.

Zašto sam ovu priču započela ovako? Činim to da bih čitaocu dočarala poveznicu važnih životnih događaja sa kretanjem zvijezda, planeta, godišnjih doba, sa kretanjem i ritmom cijele prirode. A sada da kažem nešto konkretno, zašto uopšte pišem ovaj tekst i zbog čega je ovaj datum obilježio moj život i dalje životno putovanje.

Danas je dan kada obilježavam pola decenije mog ličnog i profesionalnog bavljenja sa Kundalini jogom.

Od 20-e godine svjesno sam zakoračila na duhovni put. Taj trenutak i taj iskorak pamtim, kao da ga sada gledam. Tačno znam kada je sve počelo, kada se klupko zvano osvješćivanje odmotalo. Prolazila sam sito i rešeto narednih sedam godina, kada sam konačno došla u dodir sa onim što mi istinski pripada i za čim sam svih prethodnih godina tragala, a to je veličanstvena i kraljevska Kundalini joga koja mi je dala novu širinu i dubinu življenja. Ne pretjerujem nimalo kada je tako nazovem. Ona je zaslužila svako slovo veličanstva i kraljevstva u mom životu.

Ušla sam u polje mira sa sobom i svijetom oko sebe. Pronašla sam jednu od stvari koja je esencija mog sadašnjeg života. Kundalini joga me je katapultirala u potpuno novu dimenziju i što je najvažnije podarila mi mogućnost da budem u službi životu i da vezem niti svoje duše.

Koje su to promjene koje sam doživjela sa dolaskom ove drevne joge u moj svakodnevni život?

Prvo sam osjetila ogroman priliv pokretačke energije, radosti i poleta, ushićenosti i sreće, a u isto vrijeme dubokog mira. Osjećala sam se kao da lebdim, to je bio neopisiv osjećaj lakoće i svježine.

Zatim su se misli i ideje lijepo posložili. Sva zbrka koju sam do tada imala u glavi je potpuno nestala. Sve mi je postalo jasno, šta i kako treba. Oduvijek sam, sve do tog momenta, imala puno ideja i želja, ali nedovoljno energije i jasnoće kako da ih realizujem. Sa dolaskom Kundalini joge to se potpuno promijenilo. Tačno sam znala šta želim, kako da to ostvarim i ta jasnoća namjere je prisutna svih ovih godina koliko radim i živim Kundalini jogu. Mnoge ideje i želje sam realizovala i ostvarila, i nove se same rađaju. To su ideje i želje moje duše, dubokog nadahnuća u meni.

Godinama za ostvarenje želja i realizaciju ideja nisam imala dovoljno ni snage ni mudrosti. Kao da me je bilo strah da se pokrenem, da djelujem, da se izrazim i  ostvarim šta želim. A onda sam od samog početka praktikovanja Kundalini joge, primjetila da se to mijenja. Moja unutrašnja snaga i hrabrost u meni su došli do izražaja. Sve što bih zamislila to bih i ostvarila, bilo to nešto malo ili veliko. Za mene tu nije bilo razlike. Sve je postalo dostupno.

Mogu reći da sam Kundalini jogu dobila kao na dlanu. Moje je bilo samo da ispružim dlan. Neprestano sam bila vođena i podržana od strane vidljivog i nevidljivog svijeta.

Oduvijek sam imala želju da putujem, ali tako da dok putujem da se ujedno i obrazujem. I upravo sam kroz Kundalini jogu krenula u realizaciju toga. Putovala sam, upoznavala nove ljude, kulture, mjesta i upijala poput spužve, znanje i mudrost o životu, tijelu, duši, zdravlju i sreći.

Kao djevojčica maštala sam o odlasku u Indiju i uvijek povezivala Indiju sa odlaskom u Sai Babin ašram u Puttaparthi. Međutim, život je imao drugi plan. Moja karta za Indiju je bila Kundalini joga. I to svaki put. Kad god bih išla u Indiju, glavni razlog je bio taj.

Kundalini joga mi je donijela i promjene po pitanju novca. O svom iskustvu sa novcem napisaću jednoga dana potpuniju priču, a ovdje ću samo malo zagrebati po površini. Naime, znam šta znači imati sve što se poželjeti može, i imati ništa, čak sakupljati feninge da se kupi jedan jedini hljeb, a o nečemu više pored tog hljeba mogla sam samo sanjati. Mojom spoznajom da kundalini svijet postoji, teška iskustva sa nemaštinom su nestala. Polako su počela da isčezavaju i na tom životnom polju energija se stabilizovala. Danas imam ni previše ni premalo. Za mene uvijek dovoljno.

U ovom tekstu zadržaću se samo na ovih nekoliko promjena, a naravno da ih ima još. O njima ću pisati nekom drugom prilikom. Ovo je samo jedan mali djelić moje priče. Nadam se da će ovaj tekst doći do ljudi kojima je zaista potreban. Do onih kojima može dati vjetar u leđa, da znaju da nisu sami, da život vodi računa o svima nama. Najvažnije je da ne odustajemo. Vjerujmo svojoj duši i duši svijeta. Sa tim povjerenjem ostvarenje naše vizije, svrhe i cilja je samo pitanje vremena.

Kundalini joga mi je promijenila život i donijela ispunjenje životne svrhe, otklonila mnoge blokade i podarila mir, usklađenost, uspjeh i radost. Od srca, iz dubine duše isto želim i svima vama koji čitate ove redove. Vi ste to zaslužili samim tim što ste ovdje.

Živite u ljubavi, radosti i miru i širite svjetlost svuda oko sebe.

Gorjana

Picture of Piše: Gorjana Malešević

Piše: Gorjana Malešević

Pozdrav, dragi moji čitatelji i čitateljke. Hvala vam što čitate tekstove na mom blogu. Pisanje je sastavni dio moga života, isto kao i disanje. Nadam se da uživate dok čitate, jednako kao i ja dok pišem. Ako vam se sviđa sadržaj ovog bloga i ako ga smatrate korisnim, podijelite ga sa vama dragim ljudima na društvenim mrežama ili u privatnoj poruci.

Picture of Piše: Gorjana Malešević

Piše: Gorjana Malešević

Pozdrav, dragi moji čitatelji i čitateljke. Hvala vam što čitate tekstove na mom blogu. Pisanje je sastavni dio moga života, isto kao i disanje. Nadam se da uživate dok čitate, jednako kao i ja dok pišem. Ako vam se sviđa sadržaj ovog bloga i ako ga smatrate korisnim, podijelite ga sa vama dragim ljudima na društvenim mrežama ili u privatnoj poruci.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Newsletter

Lično pismo podrške, inspiracije i tople komunikacije dobijate svakog četvrtka u 10h. Prijavite se na moj newsletter!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pročitajte i sledeće:

Newsletter

Lično pismo podrške, inspiracije i tople komunikacije dobijate svakog četvrtka u 10h. Prijavite se na moj newsletter!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.