Šta su mudre

Piše: Gorjana Malešević

Svaki dio ruke je povezan sa mozgom ili određenim dijelom tijela predstavljajući određene emocije i ponašanje. Pa šta su to mudre? Mudre predstavljaju određene položaje prstiju i ruku koji usmjeravaju energiju kroz energetske kanale u tijelu u odgovarajućem smjeru. Možemo reći da su ruke energetska mapa naše svijesnosti i zdravlja. Sama riječ mudra potiče od sanskritske riječi MUD što znači radost i riječi RA što znači poklon. Tako da za mudre možemo reći da su to POKLONI RADOSTI.

Hiljadama godina jogini su koristili mudre kao važan dio njihove jogijske prakse. Vjerovali su da ruka, i određeni položaji i pokreti prstiju imaju direktan, i veoma važan uticaj na mozak i moždane ćelije što se danas može i naučno dokazati. Takođe, mudre su bile prisutne i u hrišćanstvu, budizmu, hinduizmu, egipatskoj kulturi i zemljama poput Japana, Kine, Tibeta… Mudre imaju brojna terapeutska i iscjeljujuća svojstva i mogu pomoći pri iscjeljenju mnogih bolesti.

U kundalini jogi mudre koristimo kada radimo neke od krija (set fizičkih vježbi) ili u toku meditacije. Najčešće korištene mudre su: Gyan mudra, Shuni mudra, Surya mudra, Buddhi mudra, Venerina mudra, Pranam mudra i Medvjeđa mudra.

U toku časa kundalini joge, učitelj će naglasiti u kojem se položaju ruke tačno nalaze prilikom primjene mudri.

Gyan, Shuni, Suryu i Buddhi mudru možemo raditi i svakog dana od 3 do 5 minuta sjedeći, stojeći ili ležeći, na primjer, dok šetamo, gledamo televiziju ili se vozimo u autobusu.

Važno je da znamo da primjenimo blagi pritisak (ne previše jak) jagodice o jagodicu tako da osjetimo tok energije kroz ruke. Kada radimo mudru sjedeći, prsti su u položaju mudre, a ruke spuštene na butine sa dlanovima okrenutim gore. Ukoliko radimo mudru ležeći, prste postavimo u položaj mudre, ruke stavimo pored tijela i dlanove okrenemo gore. A ako primjenjujemo mudru dok stojimo ili šetamo tada su prsti u položaju mudre, a ruke opuštene pored tijela.

Mudre su jako moćne i brzo djeluju. Čak i da ne znamo šta su mudre i na koji način djeluju, to ne bi umanjilo njihovo iscjeljujuće djelovanje.

Gyan mudra (Mudra znanja)

Gyan mudru radimo tako što spojimo jagodicu palca sa jagodicom kažiprsta. Ostali prsti su ispruženi i spojeni. Ova mudra nam daruje smirenost, mudrost, prijemčivost, opuštenost i osjećaj širenja i rasta.

Aktivna Gyan mudra

Postoji i aktivni oblik Gyan mudre koji se radi tako što postavimo jagodicu palca na nokat kažipsta. Ostali prsti su sastavljeni i ispuženi. Koristi se kod vježbi gdje je to naznačeno i kod aktivnih pranajama (vježbi disanja).

Shuni mudra (Mudra Strpljenja)

Shuni mudru radimo tako što spojimo jagodicu palca i srednjeg prsta.  Ostali prsti su ispruženi i spojeni. Ova mudra nam daruje strpljenje, disciplinu, pronicljivost i hrabrost.

Surya mudra (Mudra Života)

Surya (Ravi) mudru radimo tako što spojimo jagodicu palca i domalog prsta (prstenjaka). Ostali prsti su ispruženi i spojeni. Ova mudra nam daruje dobro zdravlje, vitalnost, snagu, energiju, zdravu seksualnost  i jača nervni sistem i intuiciju.

Buddhi mudra (Mudra mentalne jasnoće)

Buddhi mudru radimo tako što spojimo jagodicu palca i malog prsta. Ostali prsti su ispruženi i spojeni. Ova mudra nam daruje sposobnost intuitivnijeg i jasnijeg komuniciranja sa drugim ljudima i stimuliše psihički razvoj. Sa njom poboljšavamo svoje komunikacijske sposobnosti.

Pranam mudra (Molitveni položaj)

Pranam mudru radimo tako što spojimo dlanove obe ruke ispred grudi, u nivou srca. Dlanovi se dodiruju, svi prsti su sastavljeni i usmjereni ka gore. Blagim pritiskom palčeva dodirujemo grudnu kost, stimulišući nerv koji se pruža do mozga. Sa ovom mudrom započinjemo svaki čas kundalini joge pjevajući Adi mantru Ong Namo Guru Dev Namo. Ova mudra nam pomaže da se centriramo i dovedemo u ravnotežu pozitivnu (desnu, mušku) stranu tijela i negativnu (lijevu, žensku) stranu tijela i obe hemisphere mozga.

Venerina mudra

Za žene: svi prsti su isprepleteni. Lijevi palac preko desnog. Mali, desni prst ide dole na dno svih prstiju. Za muškarce: svi prsti su isprepleteni. Desni palac preko lijevog. Mali, lijevi prst ide dole na dno svih prstiju. Modifikaciju Venerine mudre možemo vidjeti u Sat kriji gdje su kažiprsti spojeni i ispruženi dok su svi ostali prsti isprepleteni.


Sa ovom mudrom  se dovodi rad svih žljezda u balans, kanališe se seksualna energija i povezuje pozitivna i negativna strana Venerinog brijega (mekani dio dlana u dnu palca). Ukoliko želimo da se brže i bolje skoncentrišemo sjedimo u meditativan položaj, laganu pozu, sa nogama prekrštenim u skočnim zglobovima, ispravimo kičmu i stavimo ruke u ovaj položaj, u krilo. Ako je nekome neugodno da sjedi u meditativnom položaju može da sjedne na stolicu. Važno je da kičma bude prava i da stopala cijelom površinom dodiruju pod.

Medvjeđa mudra

Medvjeđu mudru radimo tako što savijemo obe ruke u laktovima tako da su podlaktice i nadlaktice paralelne sa zemljom. Postavimo lijevu ruku ispred grudi, u nivou srca – lijevi dlan okrenut ka vani . Prislonimo desni dlan uz lijevi – desni dlan okrenut ka grudima. Prstima desne ruke zakačimo prste lijeve ruke i udaljimo mudru oko pet centimetara od tijela. Jedino su palčevi slobodni. Desni palac je gore, lijevi dole. Bolje rezultate tokom izvođenja mudre ćemo imati ako snažno povlačimo ruke u stranu kao da ih želimo razdvojiti, ali to ne činimo. Ova mudra pojačava koncentraciju i poboljšava rad srca.

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete osjetiti blagodat mudri kroz praktičnu primjenu, a u sledećem tekstu možete pročitati Šta je mantra

S ljubavlju,

Gorjana

Piše: Gorjana Malešević

Piše: Gorjana Malešević

Pozdrav, dragi moji čitatelji i čitateljke. Hvala vam što čitate tekstove na mom blogu. Pisanje je sastavni dio moga života, isto kao i disanje. Nadam se da uživate dok čitate, jednako kao i ja dok pišem. Ako vam se sviđa sadržaj ovog bloga i ako ga smatrate korisnim, podijelite ga sa vama dragim ljudima na društvenim mrežama ili u privatnoj poruci.

Piše: Gorjana Malešević

Piše: Gorjana Malešević

Pozdrav, dragi moji čitatelji i čitateljke. Hvala vam što čitate tekstove na mom blogu. Pisanje je sastavni dio moga života, isto kao i disanje. Nadam se da uživate dok čitate, jednako kao i ja dok pišem. Ako vam se sviđa sadržaj ovog bloga i ako ga smatrate korisnim, podijelite ga sa vama dragim ljudima na društvenim mrežama ili u privatnoj poruci.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

One Response

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Newsletter

Lično pismo podrške, inspiracije i tople komunikacije dobijate svakog četvrtka u 10h. Prijavite se na moj newsletter!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pročitajte i sledeće:

Newsletter

Lično pismo podrške, inspiracije i tople komunikacije dobijate svakog četvrtka u 10h. Prijavite se na moj newsletter!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.