Sadhana duhovna praksa

Piše: Gorjana Malešević

Sadhana, duhovna praksa je važna za nas i naš život. Sa njom pročišćavamo tijelo, um i dušu, jačamo se iznutra i dovodimo u stanje mira i harmonije.

Šta god da radimo, čime god da se bavimo ako želimo postići pozitivne rezultate potrebno je da uložimo energiju, vrijeme, trud i rad u to. Da budemo uporni, disciplinovani i da imamo jasan cilj. Tako je i sa sadhanom, svakodnevnom duhovnom praksom.

U kundalini jogi postoji nekoliko vrsta sadhana koje nam je Jogi Bađan ostavio. Možemo po svom izboru, u skladu sa sobom i svojim mogućnostima osmisliti i ličnu sadhanu, onu koja nam najviše odgovara.

Kako izgleda sadhana kundalini joge?

Jedna klasična sadhana može ovako da izgleda ukoliko je radimo ujutru. Ustanemo i pripremimo se za početak vježbanja. Otpjevamo mantru Ong Namo Guru Dev Namo. Uradimo jednu ili dve kratke pranajame i dve ili tri vježbe za zagrijavanje tijela. Zatim odradimo jednu kompletnu kriju, opustimo se 10-15 minuta i potom uradimo meditaciju. Završimo sa pjevanjem mantre Sat Nam.

Naravno, ovakvu sadhanu možemo odraditi i u nekom drugom dijelu dana kada smo u mogućnosti da izdvojimo vrijeme za to. Naša duhovna praksa kojoj smo posvećeni svaki dan može da podrazumijeva i rad samo jedne meditacije od 11 ili više minuta (22, 31 ili 62 minuta). Sve što nas povezuje sa našom dušom, što budi osjećaj ljubavi i radosti u nama i daje nam mir može biti dio sadhane, a to može biti bilo koja molitva, mantra, afirmacija, bilo koja fizička vježba. Čak i samo da se umirimo, sjedimo u tišini, pratimo svoje disanje i osluškujemo zvukove oko nas koje čujemo dio je našeg ličnog rasta i razvoja, naše duhovne prakse.

Šta se tačno podrazumjeva pod sadhanom?

Sadhana je svakodnevna duhovna praksa, samodisciplina koja nam daje dovoljan nivo energije da bismo ljepše i kvalitetnije živjeli svaki novi dan našeg života. Takođe, pod sadhanom se podrazumijeva bilo koja duhovna disciplina koja se radi bilo kad u toku dana. Sa sadhanom čistimo podsvjest, oslobađamo se svih obrazaca i uvjerenja koja nam više nisu korisna. Povezujemo se sa božanstvom koje se nalazi unutar svakoga od nas. Otkrivamo ljepotu svoje duše i osjećamo vlastitu snagu. Razvijamo saosjećanje i blagost. Čistimo svoj um i usmjeravamo njegovu pažnju na ono što je zaista bitno. Uz pomoć sadhane uzdižemo se iznad ograničenja našeg ega i uspostavljamo kontrolu nad sobom i vlastitim životom.

Koje je najbolje vrijeme za praktikovanje sadhane?

Najbolje vrijeme za duhovnu praksu sadhanu jesu rani jutarnji sati u periodu od 4-7 ujutru, jer tada ima najviše prane, životne energije. Tada smo najviše prijemčivi za pozitivne vibracije, slabi se uticaj podsvjesti na naš život i Sunce je u dobrom položaju sa Zemljom. Takođe, još jedno dobro vrijeme kada možemo raditi sadhanu jeste period od 4-7 časova posle podne. Idealno bi bilo da sadhana traje dva i po sata, ali zbog ubrzanog tempa života i svakodnevnih obaveza koje treba da ispunimo to je najčeše teško postići. Zbog toga dovoljno je ako i nekoliko minuta svoga vremena u toku dana izdvojimo za duhovnu praksu. I kroz tih nekoliko minuta povezaćemo se sa svojom dušom i suštinom.

Kako se pripremamo za sadhanu, svoju duhovnu praksu?

Dva sata pre početka sadhane ne treba jesti teško svarljivu hranu. Tako ćemo rasteretiti organizam, omogućiti bolji protok energije kroz tijelo i usmjeriti maksimum energije na ono što radimo. Ako planiramo da radimo sadhanu ujutru, noć pre ne treba jesti tešku hranu. Takođe, još jedna stvar koja nas odlično priprema za jutarnju praksu jeste tuširanje hladnom vodom koje jača nervni sistem i podstiče proces detoksikacije. Hladna voda ne ide direktno na butine i polne organe. Oblačimo se u udobnu odjeću, po mogućnosti bijele boje ili svjetlijih boja da bismo pojačali sjaj aure (zaštitno polje oko našeg tijela).

Prostor u kom vježbamo potrebno je da bude čist, prozračan i smješten negdje gdje nas niko neće ometati.

Prostirka na kojoj sjedimo dobro bi bilo da bude od prirodnog materijala poput vune ili pamuka. Na taj način se izolujemo od elektromagnetnog polja zemlje i sprječavamo gubitak energije.

Pre početka korisno je da popijemo čašu vodu, i možemo je piti i u toku samog vježbanja.

Uvodna i završna mantra sadhane kundalini joge

Svaku sadhanu kundalini joge započinjemo sa pjevanjem Adi mantre ONG NAMO GURU DEV NAMO („Klanjam se Božanstvu koje se nalazi unutar mene“) i završavamo sa mantrom Sat Nam („Ja sam Istina“). Pre nego počnemo raditi kriju (set fizičkih vježbi koji se radi određenim redoslijedom), jako je važno da zagrijemo tijelo sa jednom ili više vježbi za zagrijavanje tijela.

Možda nam se čini previše teško ili komplikovano da ovako nešto radimo ili nemoguće da odvojimo jedan dio vremena samo za sebe i za ono što našem tijelu i duši koristi, ali to je samo naše ubjeđenje kojeg je potrebno da se oslobodimo ukoliko želimo da što kvalitetnije i uspješnije proživimo svaki dan našeg ovozemaljskog života. Važno je da počnemo i da smo posvećeni tome što radimo. Kad god i šta god. Izbor je naš.

 „… Sadhana je lični proces iz kojeg izlazi ono najbolje u nama.“

Jogi Bađan

Nakon sadhane pravo je vrijeme da se upoznate i sa osnovnim pojmovima u kundalini jogi kroz sledeći tekst Osnovni pojmovi u kundalini jogi

Grlite i ljubite svoju dušu.

Gorjana

Picture of Piše: Gorjana Malešević

Piše: Gorjana Malešević

Pozdrav, dragi moji čitatelji i čitateljke. Hvala vam što čitate tekstove na mom blogu. Pisanje je sastavni dio moga života, isto kao i disanje. Nadam se da uživate dok čitate, jednako kao i ja dok pišem. Ako vam se sviđa sadržaj ovog bloga i ako ga smatrate korisnim, podijelite ga sa vama dragim ljudima na društvenim mrežama ili u privatnoj poruci.

Picture of Piše: Gorjana Malešević

Piše: Gorjana Malešević

Pozdrav, dragi moji čitatelji i čitateljke. Hvala vam što čitate tekstove na mom blogu. Pisanje je sastavni dio moga života, isto kao i disanje. Nadam se da uživate dok čitate, jednako kao i ja dok pišem. Ako vam se sviđa sadržaj ovog bloga i ako ga smatrate korisnim, podijelite ga sa vama dragim ljudima na društvenim mrežama ili u privatnoj poruci.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Newsletter

Lično pismo podrške, inspiracije i tople komunikacije dobijate svakog četvrtka u 10h. Prijavite se na moj newsletter!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pročitajte i sledeće:

Newsletter

Lično pismo podrške, inspiracije i tople komunikacije dobijate svakog četvrtka u 10h. Prijavite se na moj newsletter!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.